|
|
|
Répás muffin
Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 alma
2 evőkanál liszt
30 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
A répát és az almát meghámozom, majd egy tálba reszelem. Fokozatosan hozzákeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport,... |
|
|
|
|
|
|
|
... sóval.
A tésztához a puha vajat és a cukrot robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután lassabb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és a cukros-tojásos vajhoz felváltva hozzákeverjük a konyakkal higított lekvárt, a kávés, olvadt csokit és a sütőporos lisztet.
A kész tésztát elosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és k... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet, a szódabikarbónát és a színes tortadarát, aztán belereszelem a narancs héját. A másik tálban a puha vajjal indítok. A vajhoz hozzászórom a cukrot, és robotgéppel összehabosítom. A cukros vajhoz ezután géppel hozzádolgozom a tojást, és jöhet bele a narancslé. A megreszelt narancs egyik felének kifacsarom a levét, aztán 3 evőkanálnyit hozzákeverek a cukros-tojásos vajhoz. E... |
|
|
|
|
|
|
|
... fényt kap tőle. Ez a karamelloldat ledugaszolva üvegben sokáig eltartható, és karamellkrém ízesítésére is használható. A tojás hiányában a süteményt megkenhetjük még, hígított tejföllel, cukros tejjel vagy feketekávéval is.
20. Ha az olvasztott csokoládé, a csokoládé máz fakó, színtelen, annak nemcsak az lehet az oka, hogy a csokoládé régi, állott volt, hanem az is, hogy olva... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lecsöpögtetjük,a fahéjjal meg 1 ek. cukorral összeforgatjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük. A mandulából 1 ek. a tésztára szórunk, a gyümölcsöt egyenletese... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtöltjük a félbevágott süteményt. A tetejét porcukorral beszórjuk.19). Ági fánkHozzávalók: 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, csipet só, 5 dkg ráma, fél deci rum, 2 dkg élesztőt felfuttatunk cukros tejben, 50 dkg liszttel és langyos tejjel bedagasztjuk a masszát, utána rögtön kinyújtjuk fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a gyúrótáblán hagyjuk 1 és fél óráig. Utána forró zsírban kisütjü... |
|
|
|
|
|
|
|
... fényt kap tőle. Ez a karamelloldat ledugaszolva üvegben sokáig eltartható, és karamellkrém ízesítésére is használható. A tojás hiányában a süteményt megkenhetjük még, hígított tejföllel, cukros tejjel vagy feketekávéval is.
20. Ha az olvasztott csokoládé, a csokoládé máz fakó, színtelen, annak nemcsak az lehet az oka, hogy a csokoládé régi, állott volt, hanem az is, hogy olva... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
... Rakjunk rá további 7 tésztalapot ugyanezzel a módszerrel, hogy a lapok fogaskerék szerűen helyezkedjenek el egymáson. Öntsük rá a tölteléket, helyezzünk rá 4 tésztalapot, ezt kenjük meg a cukros töltelékkel, végül fedjük le a maradék 4 tésztalappal, a széleket nyomkodjuk a tortaformába. További 4 tésztalapot kenjünk meg szmennel, majd formáljunk virágokat belőlük, és tegyük a pite... |
|
|
|
|
|
|
|
Tudják, honnan ered az ádámcsutka megnevezés? Állítólag Ádám ősapánk, lelkiismeret-furdalásában vagy kapkodásában, félrenyelte az utolsó darabot ama tiltott gyümölcsből.
Ez a falat díszeleg azóta is minden fájdalomban született, kenyerét vérrel-verejtékkel kereső férfi gigáján, örök emlékeztetőül, hogy milyen következményekkel járhat a helytelen táplálkozás. Jó kis mese, ugye?... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Addig hagyjuk állni, míg a savó külön válik.
Leszűrjük, és tetszés szerint fűszerezzük.
Gézzel bélelt szitába tesszük, lecsepegtetjük.
Cukros Vappu-fánk
5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 mk. só, 12 dkg cukor, 2 kk. kardamommag, 10 dkg margarin, 80-90 dkg liszt, olaj a sütéshez.
Az élesztőt langyos tejbe morzsol... |
|
|
|
|
|
|
|
... deka őrölt mandulát, meglágyított 7 deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá.
Tepsiben sütjük. Sütés után tejcsokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet fényezés után hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk.
Éva torta
A torta lapjai kétfélék:
Első lap: 3 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... átsütjük a sütőben, de nem pirítjuk meg.
Meggymártás: a mag nélküli meggyet a cukorral, fahéjjal lábasba öntjük. A lisztet simára keverjük a meggylével, felengedjük tejszínnel, ráöntjük a cukros meggyre. Néhány percig forraljuk.
A mártást melegen, vagy hidegen a palacsintákra öntjük
Ananászos édesség (Angol-jamaicai)
1 nagy ananász, 1/2lime leve, cukor, 1 vaníl... |
|
|
|
|
|
|
|
... szétterítve szárítjuk, majd diódarálóval ledaráljuk.
Felét 10 dkg szitált porcukorral összedolgozzuk.
10 dkg cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával, s simára gyúrjuk. A marcipánt különféle aromákkal lehet ízesíteni. A legcélszerűbb, ha az édes mandulába kismennyiségű keserűmandulát (lehetőleg nem aromát) keverünk. A kes... |
|
|
|
|
|
|
|
... 25 dgr cukor 2 egész tojás 1 citrom reszelt héja és annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen. Felét tepsibe téve lekvárral kenni őrölt dióval megszórni és rá tesziik a másik fele tésztát cukros dióval megszórni és világosra sütni.
TAKARÉK LINZER
50 dgr liszt 25 dgr vaj 1 egész tojás 25 dgr porcukor 1 sütőpor 1 pohárka rum 1 dgr fahéj pici só és annyi tejföl amennyi... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor felével és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
3.A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a maradék porcukorral kemény habbá verjük.
4.A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a cukros vajhoz és fehéredésig keverjük. Majd beleöntjük a rumot. A diós-lisztes egyveleget is (több adagban) hozzáadjuk. Legvégül óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot.
5.Sütőpapírral... |
|
|
|
|
|
|
|
... rost-, fehérje és energiatartalma pedig kiváló természetes immunerősítő.
* FELHASZNÁLÁSA: A banán egyaránt kedvelt önmagában, valamint torták, pudingok, gyümölcssaláták ízesítőjeként. Cukros tojáshabban megforgatva, majd kisütve ízletes téli csemege, amit kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek.
Mangó
* ÉLETTANI HATÁSA: A mangó méregtelenítő hatású, serkenti a vér... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
25 g vaníliás pudingpor
A dobos tetőhöz:
150 g kockacukor vagy sima kristálycukor
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor 1/3-val. (akkor jó a tojássárgás-cukros krém, ha kifehéredik) A tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd a cukor 2/3-val addig verjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A cukros-tojásos krémhez adjuk a tojáshabot és a lisztet.... |
|
|
|
|
|
|
|
... és energiatartalma pedig kiváló természetes immunerősítő.
FELHASZNÁLÁSA:
A banán egyaránt kedvelt önmagában, valamint torták, pudingok, gyümölcssaláták ízesítőjeként. Cukros tojáshabban megforgatva, majd kisütve ízletes téli csemege, amit kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek.
Mangó
ÉLETTANI HATÁSA:
A mangó méregtelenít... |
|
|
|
|
|